Lavinya Dergisi

MICHAEL KUYUCU LAVİNYA'YA KONUŞTU

1) Müziğin Kilometre Taşları 3kitabınız ile ilgili konuşurken "Kaderimizi biz tayin edebilir miyiz,yoksa tayin edilen kaderi mi yaşarız?" diye soruyorsunuz peki bu soru sizesorulsa nasıl cevaplardınız?  Samimi söyleyeyim eskiden benkendi tayinimizi kendimiz tayin edebileceğimize inanan ve bunu savunanbiriydim. Ama gerek yaşadıklarım gerekse araştırmalarım bunun imkansız olduğunubana gösterdi. Biz sadece kaderimizin ancak küçük bir bölümünü tayinedebiliyoruz, oda yine kaderimizin izin verdiği kadar. Geri kalan her şeylimitli bir kredi kartı gibi tanımlanmış, daha üstüne çıkamıyorsunuz. 


2) Okurlarınızın bu kitabı okurken ne hissetmesini isterdiniz siz yazarken nelerhissettiniz?  Bunu yazarken bende çoketkilendim, yazmadan önce yaşarken çok etkilendim. Çünkü hayatın inişlerininçıkışlarının ne kadar somut bir biçimde insana etki ettiğini gördüm. Aslındahayatın başladığı gibi bittiğini ve her şeyin fani olduğunu giderken bir şeylerbırakmamız gerektiğini hep savunan biriyim. Bunu bu kitapta bir döneme imzasınıatan efsane solist ve müzisyenlerin hayatlarını araştırırken ve onlarla onlarınhayatlarını konuşurken de gördüm. Hayat inişlerden ve çıkışlardan venihayetinden bir yok oluştan ibaret.
3) Bu kitabıyazmaya nasıl karar verdiniz? Kitabın içindeki olaylar sizi ne denli etkiledi?  Kitabın ilki 2013 yılındayayınlandı. Bu röportajları 2012 yılında yapmaya başladım. Her hafta bir radyomülakatı yaptım. Konular ve konuklar biriktikçe içimde bunları daha genişkitlelerle buluşturma ve ölümsüz bir hale getirme fikri doğdu. Bir düşünceyi,bir olayı zaman ekseninde en iyi yazılı olarak kitap ya da gazete sayfalarınataşıyarak uzun ömürlü yapabilirsiniz. Bende bunun için bunu kitaplaştırmakistedim. 
4 ) Bu kitabıbir seri yapmayı nasıl düşündünüz bütün bu anlatılan anılar size ne ifadeediyor? İlki yayınlandığında çok iyitepkiler aldı. Hemen ikinci baskı yaptı, bu süreçte programın radyo yayını dadevam ediyordu. Çalışma zenginleştikçe insanlar da benden devamını istedikçekitabın ikinci ve üçüncüsünü de çıkartma kararı aldım. Burada anlatılanlarbenim için çok duygusal bir ifade taşıyor. Zaman kavramının ne kadar hızlıilerlediğini ve daha önce de söylediğim gibi zaman karşısında hepimizin bir“hiç” olduğunu gösteriyor. Zaman geçiyor, biz bitiyoruz her şey bitiyor amabitmeyen bir tek şey var oda MÜZİK. Aşklar geçiyor, sevgiler geçiyor ama müzikkalıyor. Dünyanın sonuna kadar susmayacak tek şey sanırım sadece müzik. İşte bumüziğin etrafında yaşanan olaylar, başarılar, inişler-çıkışlar bütün her şey bukitapta yer alıyor. Burada müzik etrafında yaşanan hayatların hikayeleri benimiçin mücadeleyi de ifade ediyor. 
5) Rapmüziğinin sanıldığının aksine bir kitlesi olduğunu düşündüğünüzü okudum şuandada böyle mi düşünüyorsunuz sizde bir rap dinleyicisi misiniz? Bu müzik türünün özellikle yeninesilde dinlendiğini düşünüyorum. Alternatif müziğin sanıldığının aksine ciddibir dinleyicisi var. RAP müzikte bunlardan biri. Ama ana akım medyada yerbulamadığı için bu müzik türü de temsil ettiği dinleyici de kendisini gösteremiyor.Ana akım medya biraz da işine geldiği için kolay tüketilen ve anlık tüketilenmüziği destekliyor. Çünkü sermaye sahipleri öyle istiyor. RAP müziğisorgulayan, hesap soran bir özelliğe sahip olduğu için hiçbir zaman ana akımmedyada yer bulamayacak. Zaten ana akım medyanın da taş çatlasa yirmi senesikaldı, o bitecek ama RAP müziği hiçbir zaman bitmeyecek. 
6) Sizce halaEurovisiona katılmalı mıyız, katılmamak konusunda haklı mıyız, katılırsakTürkçe bir şarkı ile mı katılmalıyız, şimdiye kadar en beğendiğiniz şarkıhangisiydi? Eurovision Şarkı yarışmasınamutlaka katılmamız lazım. Katılmamak çok yanlış. Türkiye’yi Avrupadan koparanfaktörlerden biri de bu yarışma. Biz ülke olarak sırtımızı maalesef Avrupa’yadöndük. Bu iyi olmadı. Türk medeniyeti ile Avrupa medeniyetleri dünyanın eneski medeniyetleri bu iki medeniyet birleşerek çok güzel işlere imza atabilir.Yarışmada bunlardan sadece bir tanesi. Yarışmaya İngilizce, Türkçe , Fransızcahatta Arapça bile bir şarkı ile katılabiliriz. Önemli olan orada olmak.Kitlelere geniş kitlelere seslenmek istiyorsan oyunun kuralı İngilizce şarkı.Ama başarının en güzeli Türkçe bir şarkı ile gelen başarı. Yine de dil vsönemli değil, önemli olan bu yarışmaya katılmamız. Şu ana kadar özellikle1990'lara kadar katıldığımız tüm şarkıları çok beğeniyor ve her dinlediğimdeayrı bir zevk alıyorum. “Hani” , “Petrol” , “Sevince”, “Şarkı Sevgi Üstüne”,“Bana Bana”, “Dönmedolap” orkestrasyon yönü yüksek şarkılardı, “SeninleBir Dakika”, “Haley”, “Diday Diday”, “Sufi” ise melodik yönü yüksekşarkılardı, hepsi çok sağlam şarkılardı. 
7) Türk popşarkıcılarından şuanda beğendiğiniz ve ileride eğer müziğin Kilometre Taşları 4çıkarsa anılarını yazarım dediğiniz kimler var?  Şu an popüler olan şarkıcılardanhangisi zamana yayılarak klasikleşecek kim bilmiyoruz. Şu an ki yorumcularımuhtemelen eğer kısmet olursa müziğin Kilometre Taşları 15 ‘te falan yazarımherhalde. Çünkü bu kitapta en az 10 yıl başarılı olan ve ayakta kalmayı başaranyorumcu ve müzisyenler var. Yani kült olmak adına zamana karşı savaşanlar yeralıyor. Kitabın formatı bu olduğu için günümüz şarkıcılarından hangisi bunubaşarır inanın fikrim yok. 
8) Radyoculukadına ileride nasıl bir durum görüyorsunuz sizce radyoculuğu güzel zamanlarbekliyor mu?  Radyoculuk teknoloji karşısındabir dönüşüm yaşadı. Artık sadece otomobillerde dinleniyor. Evinde, iş yerinde,cep telefonunda ya da başka mobil durumlarda radyo dinleyenlerin sayısıazalıyor. Çünkü bu yerlerde müziği dinleyenler artık dijital medyadan müzikdinliyor. Radyo biraz dijitalleşiyor, klasik radyo ise özellikle arabalardakalıyor ve sanırım gelecekte öyle olacak. 
9) Frekansıolmayan internet radyoları hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce ilerde dahada yayılacaklar mı ? İnternet radyolarının sayısınınçok olması bir dezavantaj ama internet radyoları belli bir zevke hitap etmeleriaçısından tüketiciye çok güzel avantajlar sunuyor. İnternet radyolarınınsayısı daha da artacak ama aralarında ciddi anlamda kaliteli olanlar bir sesgetirebilecek. Öyle doldur boşalt laf olsun diye kurulanlar değil. MeselaRAPTÜRK önemli bir radyo, benim kurduğum Akustik Fm farklı bir temada yayınyapan önemli bir radyo, belirli alanlarda yapılan belirli türlerde uzmanlaşmışyayın yapan radyolar fark yaratacak. Bunu dünyada en iyi yapan radyo EurovisionŞarkı Yarışmasının radyosu ESC RADIO. 
10) Son olaraksizden ilham almak isteyenlere ne gibi şeyler söylemek istersiniz?  Benden ilham almak isteyenlerilk önce sabırlı olmayı, kendilerinden daha aptal kişilerin alkışlarını duymayıöğrenmeleri, eğitimin – kültürün para etmediği bir ülkede yaşadıklarınıbilmeleri, başarı ile kazancın doğru orantılı olmadığını bilmeleri, iğne kuyukazarcasına çalışmayı göze almaları, popüler kültür ikonlarının onları nasılsollayacaklarına şahit olacaklarını bilmeleri kısaca medyanın tüm zorluklarınıyaşayacaklarını bilmeleri gerekiyor. Buna alıştırsınlar kendilerini. Banasorarsanız benden kimse ilham almasın çünkü bu ülkede kaliteli bir şeyleryapmak adına mücadele etmek çok zor bir şey ve insanı çok yıpratıyor, eğer benbu niteliği nicelikten çok seviyorum diyorlarsa o zaman savaşa devam etsinler. Lavinya Dergisive Noksanlar Kenti Radyo olarak iki platform kurucusu Tolga TÜRKMEN Sizlerininancı, sizlerin bizlere vermiş olduğunuz destek ile sloganımız da söylediğimizgibi hiçbir zaman susmaycağız...