Lavinya Dergisi

NUR LAVİNYA YA KONUŞTU

1 ) Nur seni senden dinleyecek olursak okurlarımız için bir cümleyle kendini nasıl anlatırdın?
Bugüne kadar platonik bir şekilde aşık olduğu müziğe, sonunda aşkını ilan etmek için yola çıkmış çiçeği burnunda bir müzisyen. 


2 ) Nur seni senden dinleyecek olursak okurlarımız için bir cümleyle kendini nasıl anlatırdın?
"Mevzu" adlı şarkımın sözü ve bestesi Halil Koçak’a ait. Sezen Aksu’nun söylediği “İkili Delilik” şarkısını ‘cover’ olarak yeniden seslendirmeye karar verdiğimde Halil ile tanıştım. “İkili Delilik” isimli şarkının da bestesi Halil Koçak’a ve sözleri Halil ve Sezen Aksu’ya ait. O vesileyle tanıştık. Fakat ben yepyeni bir Halil Koçak bestesi söylemek istiyordum. Ben ve aranjörüm Hakan Süersan, kendisinden rica ettik ve o da harika bestelerinden bazılarını gönderdi. Ben, “Mevzu”yu dinler dinlemez âşık oldum şarkıya. 5-10 dakika içerisinde de sözlerini ezberlemiştim. Şarkı ve ben birbirimizi bulduk diyelim. 
3 ) Şarkının künyesine bakıldığında bir ekip başarısı olduğu gözümüze çarpıyor. Sen ekibini nasıl belirledin? Bu teklinde nelere dikkat ettin?
Tüm şarkılarımın aranjörü Hakan Süersan. Onunla çalışkanlığımız çok benziyor. Hakan, çok yetenekli bir müzisyen ve bakıldığında işinde duayen olan diğer pek çok müzisyenle O’nu yan yana görebilirsiniz. Çıkardığım tüm şarkılarda yer alan enstrümanistler, işinin en iyileri arasında. Açıkçası bununla gurur duyuyorum. Şarkılarımın tamamının künyesine bakıldığında bu görülecektir. Bunun haricinde uyuma ve yapıcı yaratıcılığa önem veriyorum. Aynı frekansta olduğunuz kişilerle verimli bir üretim elde ediyorsunuz. 
4 ) Bir önceki ‘cover’ şarkında da tercihinin Halil Koçak olması dikkatimizi çekti. Bunun nedeni tamamıyla tesadüf diyebilir miyiz? Yoksa Halil Koçak söz ve besteleri mi?
Bu bir tesadüf değil tabii. Halil’in elinden çıkan şarkıları dinlediğiniz zaman size samimi duyguları içten bir şekilde hissettirdiğini fark edersiniz. “Mevzu”yu ilk dinlediğimde beni en çok etkileyen satırları, “Ah! Benim cânım ümidim nerede? Kim bilir kimlerde bıraktım.” oldu. Bu sadelikle ve bu vuruculukla kelimelere daha iyi dökülemez dedirtiyor insana. Elbette şarkının melodisi de yüreğinize işliyor. Dediğim gibi, ben şarkıya ilk görüşte vuruldum zaten. 
5 ) Sanki seninle hem yeni tanışıyor hem de uzun zamandır tanıyormuşuz gibi bir hissiyat doğuyor içimize. Bunun sebebini sen neye bağlıyorsun?
Şarkı söylerken tüm içtenliğimle, hissederek ve tüm duygularımı, kalbimi ortaya koyarak söylüyorum. Belki de o sebeple daha uzun zamandır tanışıyormuşuz hissiyatı doğuyordur. 
6 ) Müzik sektöründe birilerine benzetilmek hep bir handikap yaratmıştır. Sen kendini bir isme benzetiyor musun ve bu senin için ne kadar önem arz ediyor?
Bile isteye birini taklit etmediğiniz sürece benzetilmekte hiçbir sorun yok. Çünkü ne de olsa birilerini dinleyerek kulaklarımızı dolduruyoruz. Onlar ışık tutuyor insana. Hele de benzetildiğiniz kişi işinde iyiyse daha da çok gurur duyarsınız bundan. İnsanların şimdiye kadar bana yaptıkları yorumlar, sesimin Sıla’ya ve Aşkın Nur Yengi’ye benzediği şeklinde. Ben daha her şeyin çok başındayım. Elbette özgünlüğümü bulacağım ama dediğim gibi, onlara benzetilmek bana gurur verir en çok. Bunun bir handikap olduğunu düşünmem. 
7 ) “Mevzu” tekline gelene kadar bir Sezen Aksu ‘cover’ şarkısı dahil 3 teklin var. Kendini anlatabildiğini düşünüyor musun?
Nur bu şarkıları söylemiş ama kimdir, nasıl bir sestir, şimdiye kadar müzikte neler yapmıştır kısmını yeterince anlatabildiğimi maalesef düşünmüyorum. Yalnızca şarkılarınızı sunarak kendinizi ifade etmeniz tabii ki mümkün değil. Tüm iletişim olanaklarına rağmen daha fazla kişiye erişmek ve onlara kendinizi anlatmak yine ne zor. Çünkü geçmişe nazaran üretip sunmak daha kolay ve üretim yapan çok sayıda insan var. Bütün bu hacimli kalabalık arasında sesinizi duyurmak ve üzerine de kendinizi tam olarak ifade etmek hakikaten güç. 
8 ) Klipten ve hikayesinden bahsedecek olursak, nasıl bir hikâye bizi bekliyor mevzu klipinde?
“Mevzu”nun klibi, aslında kolay kolay pes etmeyen, her zaman kendi umuduna tutunan fakat kendi hayatlarında yine de sırtı yasamaya duydukları ihtiyacı bir dertleşme masasında birbirine anlatan dört kız arkadaşın hikayesini anlatıyor. 
9 ) Müzik dışında bir uğraşın var mı?
Müzisyenlik dışında bir mesleğim daha var. O da eğitimini aldığım ve yaklaşık yirmi senedir yaptığım mesleğim olan konferans çevirmenliği. Televizyonda rastladığınız, duyduğunu aynı anda tercüme eden çevirmenler vardır ya.. Onlardan biri de benim. 
10 ) Sosyal medya ile aran nasıl? Bir günün dijitalde nasıl geçiyor? Bizimle paylaşır mısın?
Anılarımızın dijital albümü ve kimliğimizin en önemli yansıması oldu sosyal medya. Tamamını genelleyemem ama Instagram’ı özellikle çok seviyorum ve faal bir şekilde kullanıyorum. Gün içerisinde gerçekleşecek radyo röportajlarını, çıkan haberleri paylaşıyorum. Şimdilik salgından ötürü her müzisyen gibi ben de sahne performansı yapamıyorum ama olduğu zamanlarda konser ve performans haberlerini paylaşıyordum. Günlük iletişim haricinde “Tarihte bugün” özelliğiyle daha önce söylediğim şarkıları takipçilere hatırlatıyorum. Ve tabii ki aktif olarak yeni içerik üretiyorum. Farklı dillerde ve tarzlarda söylediğim şarkıların canlı kayıt videolarını düzenli aralıklarla paylaşıyorum. Takipçilerle etkileşimi yüksek bir iletişimimiz var. Onların önerileriyle keşfettiğim çokça tarz, şarkı ve müzisyen oldu. Salgının başında düzenli olarak yaptığım canlı yayınlarda yorumları ve katılımlarıyla bana çok şey kattılar. 
11 ) Kariyer planlamanda kendini nerede görüyor ve görmek istiyorsun?
Canlı performansının iyi olmasıyla tanınan bir vokal olarak bilinmek isterim. Tabii ki her müzisyen gibi görkemli salonlarda, açık hava tiyatrolarında konserler vermeyi, onca insanla birlikte tek bir ağızdan şarkıları üzerimize yağdırmayı ben de isterim. Ama bunun haricinde özel bir hayalim var. Bir gün bir animasyon karakterinin söyleyeceği şarkıları seslendirdiğim bir uluslararası bir projede yer almayı çok istiyorum. Bir Walt Disney karakterini seslendirmek, ona şarkılar söyletmek en büyük hayalim. 
12 ) Lavinya Dergisi Okurlarına ne söylemek İstersiniz?
Söyleşiyi sonuna kadar sabırla okuyan değerli okurlara çok ama çok sevgiler. İyi ki müzikseverler var. Yapılan her şarkı, alkışlarınıza emanet. Beğeninizi bizlerden eksik etmeyiniz. Çünkü söylenmeyi ve kalbinize girmeyi bekleyen daha çok şarkı var.