Lavinya Dergisi

SELÇUK BALCI LAVİNYA'YA KONUŞTU

1) Öncelikle Selçuk Balcıyı3 kelime ile anlatın desek bu kelimeler hangileriolurdu ?
Selçuk Balcı’yı üç kelimeile tarif edersek bu üç kelime müzik, müzik, müzik olurdu.Müzikle beraber büyüdümdenilebilir.Ailemde profesyonelanlamda müzisyen yoktu ama müzikle tanışıklığım yıllar öncesine dayanır.Babam türkü aşığıydı.Türkü kasetleri bizim evde hep baş köşedeydi. Önce babamın türkü kasetlerinidinledim.Dokuz yaşında da bağlamaçalmaya merak sardım.Dayım biraz bağlamaçalmayı biliyordu, bana da bir kaç türkü çalmasını öğretti.Müzik yolculuğum böylebaşlamış oldu.


2 ) Besteleriniziyaparken özel bir ortama ihtiyaç duyuyor musunuz ?
Beste yapmak için özelbir ortam gerekmiyor.Oturup “bir beste yapayım”denilerek de beste yapılmaz, o şekilde yapılan beste zorlama olur.İlham meselesi yer vezaman tanımıyor ama tabi ki huzurlu ve sakin ortamlar,özellikle benim için köyevi bu ilham kaynağını yakalamakta daha kolaylık sağlar.
3) Deniz Üstünde Fenerisimli çıkış yaptığınız parçanız siziniçin ne ifade ediyor ?
Deniz Üstünde Fener ilkbestem değil ancak insanların beni ve benim tarzımı tanıdığı ilk bestem.Sevildi de, halk müziğiklasikleri arasında çoktan yerini aldı.Bu eserin bende yeribaşka, bu yola çıktığım ilk eserimdir.
4) Sizin dışınızda Karadeniz müziği yapan kimleri başarılı buluyorsunuz?
Kimleri dinlerim diyorsunuz ? Kazım Koyuncu ilebirlikte Karadeniz müziğinin evriminden sonrabu yolda ilerleyen birçok sanatçı arkadaşımı başarılı buluyorum.
5) Karadeniz siziniçinizde nasıl bir fırtınadır, siz Karadenizi nasıl tanımlarsınız ?
Karadeniz doğup büyüdüğümyer, çocukluğum demek. Hep sevgisini,özlemini yüreğimde taşıdığımve taşıyacağım memleketim.Suyunu, havasını, toprağını,kokusunu hep seveceğim diyar. 6) Karadeniz müziği dışındahangi tür müzik dinliyorsunuz? Kulağıma ve gönlüme hitapeden her tür müziği dinlerim.Müzik evrenseldir,duygular da evrenseldir. Müzikte tür ayrımı yapmam.
7) Radyo dinlemeyi severmisiniz? Takip ettiğiniz bir radyo kanalı var mı ? Radyo dinlemeyi severim.Özellikle takip ettiğim bir kanal yok,o an ki ruh halime göredeğişiyor. Bir çok radyo programına konuk oldum tabii amaşu an tek tek isimlerinisaymak zor.
8) Okumayı severmisiniz? Okumanın size beste yapmaya yardımcı olacağınıdüşünüyor musunuz?
Unutamadığınız çoketkilendiğiniz bir kitap var mı?Okumayı severim, Türk veDünya Klasiklerinin bir çok eserini severek okudum.Fareler ve İnsanlar,Tolstoy’un Diriliş eseri en sevdiklerimden.Hayatın bir çokevresinde, insan ilişkilerinde okumanın faydası, insanın ufkunu açmadaki katkısıinkar edilemez.Haliyle bu müziğinize vehayata bakışınıza da yansıyor.
9) Kendinizi ilk nasıltanıttınız bu serüvene nasıl başladınız? Bu dönemi nasıldeğerlendiriyorsunuz?
Ben 10 yaşındayken, yanibağlama çalmaya başladıktan yaklaşık bir yıl sonra köyden göçerek Ankara’yayerleştik.İçimde hep bir memleketözlemi vardı.Bir kaç yıl bağlamamıelimden yine düşürmedim ancak memleket özlemiilgimi Karadeniz türkülerine ve doğal olarak da Karadeniz yöresi enstrümanlarayöneltti.Zaten herhangi birenstrümanı çalabiliyorsanız diğerlerine de yatkın oluyorsunuz.Bu yüzden kemençeyizorluk çekmeden kendi kendime öğrendim.Kemençe çalmayı biraz geliştirinceYöresel Karadeniz yemekleri yapan restoranlarda çalmaya başladım, daha sonra Karadenizsanatçılarının orkestralarında çaldım derken emekleye emekleye bugüne geldik.
10) Başka bir enstrümançalabiliyor musunuz? Ya da çalmayı istediğiniz birenstrüman var mı?
Bir çok enstrümana yatkınlığımvar, zorluk çekmeden çalabiliyorum ancak kemençe kadar değil.Ana enstrümanım kemençe.
11) Albüm isimlerinizine düşünerek koyuyorsunuz ?Sizin için özel anlamlarıvar mı?
Albüm isimlerinigenellikle çocukluğumda anısı olan yöresel isimlerden seçtim bugüne kadar ancak bu konuda da artıkyenilik yapmanın zamanı geldi, çünkü Karadeniz müziğindebu tarz albüm isimleri çok fazlalaştı ve klişeleşti artık.
12) Noksanlar kenti adlıbir sitemiz var ve bu site içinde radyo yayınıyaptığımız günler var yayın yapıyoruz dinleyenlerimizle buluşuyoruz size de dinlemenizitavsiye etsek bu konuyu nasıl değerlendirirsiniz? Tabiiki tavsiyenize uyarve dinlerim.Üretmek, insanlaraulaşmak güzel uğraşlar.Gençlerin bu türaktivitelerde yer alması sevindirici.
13) Selçuk Balcıyıilerleyen zamanlarda bir dizi ya da bir filmde görebilecek miyiz?
Yeni albümümüzün hazırlıklarıdevam ediyor, albümü en kısa sürededinleyicilerle buluşturmak için çabalıyoruz ancak bir yandan konserler de devamediyor, hep bir koşuşturmaiçerisindeyiz.Tabiiki dizi filmprojelerimiz de olacak, bekleyip görelim. 🙂